Het duurt een jaar.

on donderdag 16 november 2017





Veel dingen duren een jaar. Zo heeft er bij ons bij de kledingkast een jaar lang een sandaal voor de linker schuifdeur gestaan. Anders rolden de deuren open. Het kwam door de vloer die scheef is en en plafond dat scheef loopt.

Een jaar lang de was opruimen terwijl je met je knie de deur moet tegenhouden. Ik was er zo klaar mee dat ik dacht, ik haal die deuren er wel uit. Dan maar een open kast.

Maar deze week is de kast gemaakt. Het is perfect. Een kast die open en dicht kan. Geweldig.  😊



Afbeeldingsresultaat voor hout


Iets anders wat ook een jaar duurt is de tijd die vers hout moet drogen, voor je het in je houtkachel kan stoppen. Daar moeten minimaal vier seizoenen overheen gaan.

Dus als je je eigen hout wil verbouwen moet je vooruit werken. Hier ligt ons snoeihout van voorjaar 2017. Dat kunnen we pas voorjaar 2018 gebruiken. Maar in het voorjaar brandt de kachel niet, dus gebruiken we het najaar 2018. Anderhalf jaar moet je het dus opslaan.





Ik sjouw van hot naar her met dat hout, en steeds maar onthouden wat het oude hout is en wat het verse. Je moet dat echt plannen. Wat komt waar. Zo hadden wij het hout op een verkeerde plek liggen namelijk helemaal in de achterste schuur.

Elke keer dat crisis eind lopen als je de kachel aan wil.

Inmiddels ligt het stookhout dichterbij, en het verse hout ligt op een nette bult, daar achter. Maar het opruimen gaat niet snel. Want terwijl ik daarmee bezig ben graaft Brit gangen onder de container om konijnen te pakken te krijgen. Die daar wonen.

Dus moet dat eerst dichtgemaakt. Nee, ik kan nog geen mooie opgeruimde schuren laten zien.







Het duurt ook altijd precies een jaar dat de regentonnen vies zijn. Op advies van Liesbeth heb ik er koperen staven in staan. Dan krijg je niet zo snel groene aanslag.

Maar na een jaar moeten ze toch worden geleegd en schoongeborsteld. Onze dieren krijgen water uit die tonnen dus dat moet je wel bijhouden.

Nou, misschien moet het nog wel vaker. Hoe vaak maken jullie de tonnen schoon?




Wij wonen hier nu een jaar. Vier seizoenen.

Meestal weet je één jaar na je verhuizing wel eindelijk zo'n beetje hoe alles moet. Waar dingen moeten komen. Daar ben ik deze weken dus mee bezig, om alles een definitieve plek te geven.

Er moeten ook dingen gekocht worden. Zoals schoonloop-matten en rookmelders en massieve banden voor de kruiwagens.

Dat zijn de leukste boodschappen. Die maken je huis handig. Ook zo'n lamp, geweldig! We hebben hem nodig voor in de achterste schuur want daar is geen licht. Na half vijf kan je daar niet meer werken. Maar zo'n lamp lost dat probleem in één keer op!











En toen was er nog een pakket in de post!

Ik kreeg zomaar een boek. Van een collega blogger. Het is een Tipjes-Encyclopedie. Mooi vormgegeven, lekker leesbaar. En vol met tipjes dus, ook alweer handig. 😊😊







Mocht je hem ook willen, kijk even op haar blog!


2 reacties:

Anoniem zei

Wij hebben zelf geen snoeihout om te kunnen stoken, dus wij moeten ons haardhout altijd kopen. Hout dat wij direct willen stoken, kopen wij oven gedroogd. Maar wij hebben ook een gedeelte gewoon vers hout, dat drogen wij buiten onder een afdak tegen de schutting, er kan dan zon en wind bij zodat het goed kan drogen en je krijgt geen beestjes in de garage, schuur ed. Naast rookmelders hebben wij ook koolmonoxide melders. Het water uit onze regenton wordt alleen gebruikt voor de tuin en deze wordt altijd schoon gemaakt als we in de winter al het water eruit laten lopen als er vorst voorspeld wordt. Hoe vaak de ton schoongemaakt moet worden als het regenwater als drinkwater voor dieren gebruikt wordt, weet ik niet.

Martine Bakx zei

Dankjewel Clarien! Haha, die pagina die je laat zien, dat vinden mijn dochters de meest "schaamtelijke".
Als je nog tips hebt... (de poets-de-kachelraampjes-met-witte-as kwam via jou). Groetjes!