Het dagelijks brood.

on maandag 2 oktober 2017




De dagelijkse dingen. Ze kwamen vandaag allemaal voorbij.

Huishouden, de moestuin, de oogst wegwerken, visite, dingen uit de buurt, voorbereidingen voor mijn werk. Alles kwam langs vandaag. Het was een chaotische afwisselende dag! 😊😊





Maandagochtend, 7.00: huis poetsen, en aan de was en de strijk. 😏

Belangrijke vraag, houden we het droog? (want de droger is de deur uit)

Ja hoor we houden het droog! Alles kan naar buiten.





Het stormde hier zowat.

Er wordt hier veel was buiten gedroogd. Ik zal daar es een fotoserie van maken, want dat ziet er prachtig uit bij sommigen. Dan hangt alles precies van groot naar klein, en alle kleuren bij elkaar.

En dan die mooie Staphorster kleding die je er soms tussen ziet.

Ook zag ik laatst bij iemand een handige manier om lakens op te hangen. Bij mij waaien ze met zo'n storm het hele weiland over. Maar dit (onder) werkt beter.





Wassen met die wasnoten bevalt tot dusver goed. Je kunt ze gewoon op de compost doen na het wassen. Of  in de border gooien.

Verder kwam buurvrouw op de koffie, en kwam de installateur langs. Want de wasmachine moest verplaatst. Dat is een heel gedoe, met een nieuwe afvoer enzo. Maar het moest wel want we hebben veel meer opslagruimte nodig in de bijkeuken.





Ook kwam vandaag Tomatendokter langs, met mevrouw Tomatendokter. Heel gezellig en inspirerend, zo leuk om met een vakbroeder en -zuster te praten. We barsten van de ideeën! Ik kom daar op terug!

Iets anders was, dat ik met dat roggebrood was begonnen.

Zo mooi leek me dat, brood bakken van eigen land. Maar er is dus alleen maar rogge. En dat plakt niet goed. Dus of dat nou goed komt met dat brood?






Ik heb eerst een paar handenvol rogge fijngemalen, en vervolgens gezeefd, want voor dit recept had je ook zemelen nodig.

Als je zelf je graan maalt, kun je daar de bloem uit zeven, en dan hou je dus zemelen over. Zo doe ik dat in elk geval. Misschien is er ook wel een andere manier.






Verder dus 750 gram rogge gebruikt, dat ik eerst had geplet in de graanmolen. Ja je bent wel even bezig. Die rogge moest je tien uur weken, met 700 ml heet water waarin wat stroop en zout waren opgelost.

Nou dat had ik gisteren allemaal klaargezet, en vanmorgen maar es kijken. Maar het was helemaal geen deeg geworden ..... het waren nog steeds gewoon losse roggekorrels!

Kan je daar een brood van bakken? Het moest in een vierkante vorm gekneed worden. Nou echt niet! Het viel helemaal uit elkaar. Ik heb het dus maar in folie in een bakvorm geduwd. En toen in de oven.







Twee uur bakken in een matig warme oven .... en dan nog een paar uur laten na garen.

Tadaaaaa ...... het allereerste brood van eigen graan!!

Het is nog een misbaksel hoor. Het valt hartstikke uit elkaar. Maar de smaak is prima!! Stukjes koude boter erop .... nomnom!!





En dat je dit brood met een lepel moet eten, kniesoor die daar op let! 😊😊  Ik ben er superblij mee. Volgende keer gaan we dat graan niet pletten maar gewoon grof malen. Ofzoiets.

Voorbereiden voor mijn werk. De lessen. Hoe krijg je de mensen aan het bewegen? Nou je kan tegenwoordig geen krant openslaan of je leest het al ...







..... en ondertussen ..... de hele dag ..... rijden er van die enorme trekkers langs. Echt, elke tien minuten komt er zo'n grote joekel voorbij, met een giga kar erachter, vól met gehakseld mais.

De de mais wordt nu overal van het land gehaald. Het landschap wordt hier steeds leger en weidser, en de silo's raken voller en voller. Voedsel voor het vee.

Ik vind het mooi om zo mee te leven met wat er gebeurt op de velden en akkers. Vorige maand kwam het hooi de hele dag langsgereden, en nu zie ik uit alle ramen de bergen mais langs komen. Kijk maar, daar gaat er weer eentje.




Sjips ... net te laat.

Kijk snel daar zie je de achterlichtjes nog!!




Nou wat een chaos he vandaag? Echt maandag!


3 reacties:

Anoniem zei

Het ziet er binnen bij jullie knus en gezellig uit. Het is heerlijk om zo landelijk te wonen, vond het vroeger als kind ook leuk dat wij net buiten het dorp woonden. Je beleeft de wisseling van de seizoenen veel intenser.

Helena zei

Een echte maandag ;-)

liz zei

Ik heb de wasnootjes van Seepje, het wordt iets minder goed schoon is mijn indruk dan met gewone wasgel. Is de wasdroger voorgoed de deur uit? Goedzo dan voor jou! (het verbaast me dat je er een hebt/had)