Op de hielen gezeten door de nazomer.

on woensdag 16 augustus 2017



De oogst komt in uitbundige kleuren van het land. En héél langzaam schuiven we van hoogzomer naar nazomer. Kijk, bij de buurtjes zijn de eerste pompoenen zelfs al gerooid.

En Hillie houdt net als ik heel veel van Zinnia's! 😊




Maar ik voel me ook op de hielen gezeten. Gisteren al door dat onweer. En nu, vandaag, met maar één dagje thuis, weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen.

Sebastiaan de spin, ook al zo'n najaarsbode, verschijnt altijd zo half augustus. Hij hangt rustigjes in zijn web. Aan mijn waslijn. Zonder pardon worden hij en zijn vrienden in de bosjes geparkeerd. Alle webben wegvegen.

Wegwezen. Ik wil geen spinnen tussen de lakens.






Wat moet eerst? De bladgewassen zijn het minst lang houdbaar dus er gaat een emmer basilicumblaadjes mee. Voor in de pesto. Mijn super simpele recept kenden jullie al he?

Nou, voor de onregelmatige bloglezers dan ...

...... één deel basilicumblaadjes, één deel oude geraspte kaas, één deel noten en/of zaden, en één deel olijfolie. Goeie kwaliteit olie. Verder verse knoflooktenen en zout en flink peper en wat ketjap, en dan alles mixen in de keukenmachine. 

Meestal moet er wat extra olie bij. Het moet mooi smeuïg zijn. Als ik te weinig noten heb neem ik wat pindakaas. En voor twéé kilo pesto nam ik één bol knoflook. Maar varieer gerust. Ook andere kruiden kun je gebruiken maar wij vonden uiteindelijk de basilicum toch het lekkerst.

Bewaren kan goed in de vriezer. Let wel op het is rauw spul, dus na ontdooien beperkt houdbaar.





Courgettes moeten ook weer geoogst. Als je die niet steeds afsnijdt krijg je van die dikke knoeperds die niet meer lekker zijn. En dan stopt de aanwas van nieuwe kleintjes.

Kijk wat leuk .... een stelletje. Gezellig lepeltje lepeltje. 😊



                                      


Ja de nazomer kan je op je hielen zitten, als je een tuin hebt. Je hebt zoveel werk gehad om alles op te kweken en nu wil je het niet laten verrotten en vergaan. Dus .... als een mier sleep je alles naar je hol.

Koken en bakken en wecken en drogen en pellen en doppen en in kisten met zand stoppen. Het is wel een gedoe. Maar het is wel je eten.

Eigenlijk, sla je de kracht en energie van de zomermaanden op. In je vriezer en in je kelder en je kasten. En het komende half jaar voed je jezelf daarmee. En je familie. En je vrienden. Iemand nog een hapje zomerkracht?? :D

En kleur, die sla je ook op natuurlijk!!







Verder nog wat experimenten vandaag. Kan ik rijst vervangen door rogge? We beginnen met alvast een handje. Niks zeggen!





 En morgen weer een paar dagen naar het noorden!


6 reacties:

Jeanneke zei

Geweldig, wat een oogst! En wat een heerlijk verslag weer.
Mijn uitnodiging blijft staan, Clarien: je bent welkom, als je weer bij mij in de buurt bent of komt. Ik heb altijd koffie, thee en (spraak)water :>)
Liefs,

Jeanneke.

Clarien zei

Stuur je even je telnr per email? :)

tientonnerelf zei

Misschien een tip om plastic zakjes te verminderen. Ik vries alles in, in oude plastic dozen, waar ijs in heeft gezeten. Later haal ik de ingevroren blokken eruit en gaan een heleboel blokken in éénn plastic zak. Ik gebruik daar de gebruikte plastic broodzakken voor. Ik hoef eigenlijk nooit meer diepvrieszakjes te kopen.
Kleinere hoeveelheden vries ik in, in de ijsblokjeshouder en dat gaat dan weer in een broodzak.
Groetjes Tineke

Clarien zei

Goed idee! Ik baal ook van die zakjes, ook al worden ze natuurlijk steeds weer gewassen en opnieuw gebruikt. Ik vind jou tips klasse! Blokken invriezen in één zak. En het gaat niet aan elkaar zitten?

Wat trouwens wel handig is aan die diepvrieszakken, is als je de pesto hebt ontdooid, schuif je de sluiting van zo'n zakje een heel klein beetje open, en dan spuit je de pesto net als door een spuitzak zó in een glazen pot. Geen geknoei.

Maar anti plastic tips zijn altijd heel welkom!! :D

Christel | Het rijke wijf zei

Nog zoveel te leren en te doen. Gave dingen hoor uit de (moes)tuin. Hier dit jaar alleen maar aardbeien en een spontane prei. Volgend jaar eens kijken wat ik verticaal kan moestuinieren.

Mevrouw Onkruid zei

nog een tip: om 'deelblokjes' te maken van je pesto. schep de pesto in een ouderwetse ijsblokjesvorm (kringloopwinkel!) en als ze goed hard bevroren zijn kun je ze verzamelen in een plastic zak. zo pak je telkens precies genoeg pesto, zoveel als je nodig hebt.