De Vrolijke Keuken.

on maandag 28 augustus 2017





Als je een blog bijhoudt dan wordt soms gevraagd .. .wanneer schrijf jij nou es een boek? Haha alsof er nog niet genoeg boeken over moestuinen en duurzaamheid zijn! Je stikt erin!

En natuurlijk ... is dit blog gewoon mijn boek! Het hoofdstuk van deze maandag heet ....

´De Vrolijke Keuken.´

Heb je een grote moestuin? Dan wóón je in augustus in je keuken. Want er is zoveel voedsel om te verwerken. Het stróómt van het land af. En als jij het niet doet doet niemand het!




Neem vandaag. Maandag. In De Vrolijke Keuken.

Wat gebeurde er allemaal? Nou je hebt de gewone dagelijkse maaltjes, waarin we zoveel mogelijk groenten weg stouwen. Een hele rode kool gaat in de salade. Vier ingrediënten. Eén kool, één appel, één ui, en mayo. Die was over van het bezoek gisteren. Mayonaise met dille.

De hele keuken vrolijkt op als je die kool opensnijdt. Van de mooie kleuren en van de pittige mosterdgeur!






In de koeling stonden nog drie kratten met pruimen. Licht beschimmeld al. Nou ja een paar. Dus daar moet je onmiddellijk wat mee doen.

Drogen maar weer eens proberen? In het verleden heb ik daar niet zo'n goeie ervaring mee omdat dat zo eeuwig lang duurt met pruimen. Niet duurzaam dus. Maar het droog-apparaat verbruikt veel minder stroom dan de oven dus ... proberen we dat maar es.

Er gaat heel wat in ..









Wel een werk hoor!

Na tien uur drogen zette ik hem vanmorgen uit. Het moet niet gekker worden, buiten schijnt de zon als een tierelier en dan ga ik binnen zo'n droog apparaat aanzetten?

Nee hoor. We gaan verder drogen op pure zonne-energie!

Laken eronder, vitrage eroverheen. En maar bakken die pruimen! 😊😊






Morgen nog een dagje. 't Duurt lang maar het is het wel waard. Gedroogde pruimen kun je 's winters gebruiken voor je muesli, koekjes, sport-repen, noem maar op.

Iemand nog bijzondere tips met gedroogde pruimen?

Van de rest van de pruimen is sap gemaakt en die is licht gezoet. Tot een soort van siroop. In het verleden deed ik anderhalf pond suiker op een liter sap. Mier en mierzoet was die limonade. Je proefde amper nog fruit.

In de afgelopen jaren deed ik er steeds minder suiker bij. Nu gaat er nog 150 gram per liter bij, en ook dat is heel lang houdbaar. Maar na openen moet je het wel binnen een week of twee opmaken.

Maar dat lukt wel hoor!! 😊




En dan. Nog een paar vergieten met bieten. Die pasten niet meer in de kratten, of waren niet mooi genoeg ofzo, dus dan maar in potten.

Je wast ze goed, haal kop en kont eraf, en het kurkige deel van de schil. Ook lelijke plekjes eraf halen. Helemaal schillen hoeft niet. De mooiste dingen zitten in die schil!

Zet altijd als je gaat wecken een grote pan met water op. Daar kan je tussendoor steeds alles in steriliseren.

 

 


Bietenschijfjes gaan rauw in de potten, met 1 tl suiker en 1/2 tl zout en een flinke scheut azijn.

Enne ..... in De Vrolijke Keuken kom je dan op vrolijke ideeën. Daar staan die flessen met pruimensap nog .... en daar kan best wat van bij die bieten. Hopla in elke pot een scheut pruimensap. Bieten met pruimen. Why not?





Verder aanvullen met water tot vlak onder de rand. Wecken op 140 graden tot het borrelt, dan nog een half uur op 110. Moet wel blijven borrelen.

En in De Vrolijke Keuken dendert het maar door. Wat kwam er vanmorgen nog meer binnenrollen? Courgettes? Alweer????




Wat doen jullie er toch mee?

De courgettes in zoetzuur van laatst zijn bij de familie erg in de smaak gevallen. Dus ook al eten we het zelf haast niet, ik maak toch maar weer een serie. Er gaan twaalf courgettes in 8 literpotten dus dat schiet op.

En omdat die vrolijke bloemen er vlakbij staan, namen we die ook mee. Wecken met bloemen!






Het recept dit keer?

Verwarm twee liter appelazijn (als je hebt ... je eigen azijn natuurlijk) en los er 500 gr suiker in op. Snij de courgettes in de lengte doormidden en dan in plakjes, halve cm dik.

Zet dat weg met 2 el zout erdoor geroerd. Even laten staan, dan het zout eraf spoelen.

Vul je potten met kruiden naar smaak, die van mij zie je op de foto boven, en misschien wat bloemen, en vul met de courgette. Goed erin proppen. Zoetzuur erbij schenken tot 1 1/2 cm onder de bovenrand, pot dicht en in de oven.

Wecken op 120 graden, zodra het in de pot borrelt mag de oven uit, en open. Potten na afkoelen schoonspoelen en klemmen eraf







de vrolijke kleurtjes zijn wel wat verdwenen na het wecken. Maar ik word zelf nog steeds heel vrolijk van die potten!

Grappig .... ik ben niet zo'n weck persoon .... maar met dat geknutsel met bloemen en verse kruiden wordt het ineens een creatief proces! Hartstikke leuk om zo in te maken! je kunt de gekste combinaties verzinnen!

Doen jullie ook bijzondere dingen in je weckpotten? Ook kleurtjes? Verschillende groenten bij elkaar?




En tussendoor in alle drukte kwam een lieve meneer het erf op wandelen. Hij had twee boeken die hij mij wilde lenen.

'Ja want je moet af en toe toch ook eens zitten.' zei hij.  

Goeie boeken zijn het. 'De Barones en de Dominee.' en 'De man die naar Auschwitz wilde.'  

Ja want het is niet altijd alleen maar Een Vrolijke Keuken natuurlijk.

                        



Maar voorlopig ..... gaan we nog even door. Want de koelcel is nog niet vol en de tuin is nog lang niet leeg!

Ik hou je op de hoogte.

En oja, binnenkort een losse eindjes post, ook over die shampoo. (en wat was ik nog meer vergeten?)



11 reacties:

Anoniem zei

Je weet dat je ook alles kan steriliseren in de afwasmachine? Succes met alles, is best veel werk.

Anoniem zei

Mijn oma at vroeger vaker karnemelkse pap met gedroogde pruimen. Heb het zelf nooit gegeten, ik kan dus niet zeggen of het lekker is, denk wel gezond.

Wonen en leven in Roemenie zei

De man die naar Auswitz wilde is een heel bijzonder boek , staat hier ook in de boekenkast .Ik maak courgette zoet zuur met het recept van landleven en idd ook een aantal potten om weg te geven .

Tante Trijns zei

Heerlijk, hoor, al die gezondheid in potten gevangen en gedroogd! Wat zullen jullie daar lekker van genieten. Zou je je bokashi-verhaal ook alsjeblieft willen meenemen bij je blog met losse eindjes? Succes met oogsten en verwerken verder....én met je gezellige blogs schrijven! Groetjes

Anoniem zei

Misschien kun je in je blog met losse eindjes ook iets vertellen over de natuurlijke manier waarop je luizen en teken te lijf gaat bij Bekje en Brit. Ik gaf mijn kat altijd een pipetje in haar nekje maar nu ik gelezen heb dat daar fipronil inzit, ben ik huiverig om dat nog te geven. Ik weet niet of Bekje een inenting heeft gehad tegen de kattenziekte want dat zou ik wel altijd doen, er sterven op diverse plaatsen in het land vooral jonge kittens door zoals in het asiel in Breda en er is geen remedie tegen alleen preventief inenten.

Anoniem zei

Sorry, verkeerde plaats, het was niet in Breda maar in het Dierentehuis in Den Bosch. Laat zelf altijd gecombineerd inenten tegen kattenziekte en de niesziekte, dit moet ieder jaar opnieuw gebeuren want beide ziektes zijn zeer besmettelijk. Soms is de remedie beter dan de kwaal en is inenten, in mijn visie, volledig verantwoord.

Anoniem zei

Vergeet je de zoete aardappels niet in je losse eindjes?
Het is hard werken voor je!

Cornelia

Clarien zei

Shampoo, Bokashi, luizen en teken, zoete aardappels ... dat wordt een breed postje! :D

Nog andere vergeten dingen?

Wieneke zei

Het ziet er heel erg mooi en heerlijk uit.
Ik wil graag weten of dit een bestaande moestuin was of dat je hem helemaal zelf hebt aangelegd. Jullie wonen op deze plek nog niet zo lang toch? Sorry als je het al eens uitgelegd hebt, maar ik lees nog maar pas hier mee.

Véronique zei

Is niet lekker om ook ajuin bij de courgetten,zoetzuur, te doen??

Clarien zei

Wieneke ik zal ook eens posten hoe we aan de boerderij kwamen hoe de moestuin tot stand kwam. Voor nieuwere lezers. Goeie tip!

Veronique je bedoelt uien toch? Die zaten erdoor maar was ik vergeten bij het recept te zetten ...