Nadeel of voordeel.

on donderdag 15 juni 2017



Dat vieze werkje dat we deden .... larven dood knijpen ... dat heeft ook een voordeel. Het levert weer andere bezoekers op. Zoals deze, de schorpioenvlieg. Hij smult van zo'n larvenlijkje. Een echte aaseter.

Hij is zeer welkom op mijn tuin. Dood spul moet opgeruimd worden!

Er zijn erg veel roofinsecten op de tuin. Dat komt ook door de vele soorten planten die we in de direkte omgeving hebben. Veel wilde kruiden, zoals de brandnetel, wat weer de waardplant is voor het lieveheersbeestje, die luizen eet. Zorg altijd voor wat brandnetels in je tuin, dat scheelt je veel luizenoverlast!

Enne die vliegen .... in huis .... waar ik af en toe over klaag .... zelfs die vliegen doen wat goeds. Nou ja, behalve alle ramen en raampjes onderpoepen dan ....





Want ik ontdek ineens dan wij geen enkele fruitvlieg in huis hebben. Geen één! In Bussum had ik er tientallen. Soms wel honderden!

En hier op de boerderij heb ik al het dagelijkse keukenafval in een open vergiet liggen, maar er zit nooit een fruitvliegje. En een grote schaal fruit, met rijpe bananen. Geen vliegje te zien.

Dus, ons vliegenleger houdt de fruitvliegjes weg. Denk ik. Nou, toch aardig van ze.

Dan iets anders. Iemand vroeg laatst iets over mijn water-management. Nou ja, of ik de tuin ook beregen. Of niet. Antwoord is heel simpel. Ik heb nog nooit de tuin beregend. Hier niet en in Bussum ook niet.





De zaailingen krijgen water, en alles wat in potten staat.

Zodra het de grond in gaat krijgt het van mij nog één keer water, als de grond droog is tenminste, en over de natte kluit gaat als 'deksel' wat droog zand. Daardoor verdampt dat vocht niet zo snel. En dat is het. Daarna is het .... Gods water over Gods akker.

Nu is er in de afgelopen jaren ook nog niet een echte langdurige droogte geweest, van maanden na elkaar, en misschien zou ik dan wel beregenen. Maar het is nog nooit nodig geweest. Een plant die goed geworteld is in de aarde kan veel meer droogte hebben dan je zou denken.





Als het droog is en er moet gezaaid worden maak ik geultjes met water. Na het zaaien ook afsluiten met droog zand. En eventueel nog een paar keer gieten als het nét opkomt.

Wat erg helpt, om het water vast te houden in de bodem, is heel veel compost door de grond werken. Dat is te vergelijken met veengrond, dat organisch materiaal houdt vocht vast.

Bekijk je eigen bodem maar eens goed. Is het puur zand of is het vezelrijk? Laat gewied onkruid liggen, en als je iets oogst, laat het blad en de resten ook gewoon op het bed liggen. Het droogt vanzelf in en dan werk je het door de bodem. De bodem fungeert dan als een reservoir. Voor vocht en voor voedsel.






Hoewel..

.... je kunt die resten ook opeten. De stengel van de ui en het blad van de rode biet fijnsnijden, mengen met wat feta en wat dressing, is een mooi afval-slaatje.





Niet dat wij alleen maar groen eten, overigens.

Soms wil je wel es iets anders.




0 reacties: