Dag Lente.

on woensdag 21 juni 2017


'Kom snel mee!!'

Lente dwarrelt binnen, en in een mum van tijd zijn we onderweg. Langs de Beentjesgraven, en kijk, de weide tegenover ons huis staat in volle bloei. Voor zover het oog reikt .... alleen maar korenbloemblauw. Blauw blauw blauw. Je gelooft je ogen niet! Het is mijn favoriete bloem.


 


Dankjewel, Lente.

Maar ze is al weg. Nog even dat briesje, en Lente is ... voorbij.






Jammer ... maar ... we gaan nu de zomer in! Mij benieuwen ... of mevrouw Zomer ook in de paardenstal komt logeren? 😊

Iets heel anders. Over voorraadbeheer.

Als je een moestuin hebt, en wat meer zelfvoorzienend wil zijn, moet je ook nadenken over je voorraadbeheer. want waar laat je al die prachtige oogsten? Hoe bewaar je ze?








Op sommige momenten heb je een enorme toevoer. En soms is er niks.

Je moet daar dus over nadenken. Dit jaar was voor mij het thema van de moestuin .... hoe kunnen wij er het hele jaar van eten? En zo vers mogelijk?

Ongeveer driekwart van onze moestuin zijn dit jaar bewaargroenten. Bewaarbieten, winterwortels, kolen, pompoenen, droogbonen, pastinaken en witlof, aardappelen, uien, knoflook, preien, mais en graan, dat soort dingen. Maarrrrr .... het moet wel een plekje krijgen, ergens.





Dus vandaag ... gingen we weer planken halen. In de meterkast is nog ruimte, daar komen die planken in. Je kunt daar de droge waren bewaren, zoals droogbonen en granen.

Nou ja, er zit wel een gat in het dak. Dat moet ook nog worden opgelost anders gaan de muizen er met je mooie voorraden vandoor.

Ik dacht erover om die voorraden te bewaren in plastic emmers, die kreeg ik van De Zonnehorst. Of heeft iemand een ander idee? Hoe bewaren jullie je 'droge' voorraden?





En ook een deel gaat in de vriezer. Zoals de erwten en de tuinbonen.

Als je die kort kookt, zodat ze net beetgaar zijn, en dan droogt op doeken, en in bakken in de vriezer bewaart, kun je er elke keer wat uitschudden. Net zoveel als je nodig hebt. En geen gedoe met plastic zakken.

Voor je hummus, en vegaburgers, en zoveel andere lekkere recepten.





Je moet ze echt even drogen. Als je dat niet doet wordt het één klont in de vriezer en kun je er niet zomaar even wat 'uitschudden'.

Ik spreek uit ervaring! 😊





En een andere manier van 'voorraadbeheer' is gewoon ... zoveel mogelijk opeten! Ga die verse aanvoer uit je tuin gewoon te lijf met mes en vork!!

's Ochtends en 's middags en 's avonds groente op je bord! je kunt best drie keer per dag groente eten! Geloof je het niet? Ontbijten met groente?

Goed, ik zal het laten zien. Morgen ontbijten wij met wat er nu in het vergiet ligt. Vijf raapjes, en twee bieten. Daar gaan we morgenvroeg een lekker ontbijt mee maken, let maar op!





Hier zie je nog even het nestje, boven de tuinschuur deur, dat vergat ik steeds .... het waren toch mereltjes. Lief he?

Nou we sluiten af. Tot morgen, op de tuin!





10 reacties:

Anoniem zei

Hier wordt het afgeraden om iets in de meterkast te zetten wegens brandgevaar. Er is een Engels boek over hoe je je oogst het beste kan bewaren. Ik zal morgen de titel doorgeven. Nu eerst even slapen, althans dat hoop ik met die hitte.

Anoniem zei

ik dacht gelijk, bewaren in katoenen tassen en ophangen......
succes met de oogst en de verwerking!
groet Janny

Anoniem zei

De meterkast is misschien niet de meest koele plaats in huis, of maakt dat niet uit voor het bewaren van droge dingen.
Groet, Janneke

Anoniem zei

Tip voor de tuinbonen :die moet je niet halfgaar koken maar 3 a 4 minuten blanseren zie bijgevoegde link .
OP Jannekes site staat de lijst met vele groetenten geschikt voor de vriezer.
De meterkast is niet geschikt voor opslag droge bonen.
Die word te warm en krijg je verminderde kiemkracht.
Zie onderstaande link
http://www.jannekes.nl/tips/diepvriesgroente.htm
Groet Lies

Anoniem zei

Ik zou het ook niet in de meterkast bewaren, ik kreeg van de meteropnemer een waarschuwing dat ik geen spullen in de meterkast moest zetten omdat dat gevaarlijk kan zijn. Ik weet dat Annemieke van Deursen vaker schrijft dat ze bepaalde groenten inkuilt om te bewaren. Ik ken mensen die een zogenaamde afsluitbare smeerput hebben in de garage, die ze niet gebruiken, en die daar bepaalde groenten en hun aardappelen voorraad in opslaan, koud, donker en vorstvrij. Ben benieuwd welke tips je nog maar krijgt

Anoniem zei

Maar moet meer tips zijn, typefout.

Anoniem zei

Zoals beloofd hier de titel van het boek: Root cellaring. Natural cold storage of fruits & vegetables. Mike and Nancy Bubel. Isbn 978-0-88266-703-4

Clarien zei

Dank jullie wel voor het meedenken! Maar ik zei het verkeerd. Het is niet de meterkast zelf maar een voorraadkast waar de meterkast ook in zit. Zo ongeveer kamertemperatuur, in de winter.

En het gaat om droogwaren zoals granen en droogbonen. Mijn ervaring is dat die op kamertemperatuur bewaard kunnen worden, tot zeker een half jaar na de oogst. En dan zijn ze op, als het goed is.

Granen kun je wel tientallen jaren bewaren, de hardste soorten.

Inkuilen is een ander verhaal, gaan we ook nog doen! :)

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat mooi de korenbloemen. Wij bewaren alles in grote koffie blikken en plastic bakken en tonnen . En de rest drogen we , vriezen we in en wecken we. Dit de muizen ;) want ook die komen hiervoor. Alles gaat hier in de kelderkast die zomers koel is en s winters koud dus dat is boffen.De walnoten bewaren we in netten van aardappels zodat de muizen de noten niet op eten .

gr Henriette
www.onsleveninroemenieblogspot.ro

Clarien zei

Henriette je brengt me op een idee! De aardappels in netten ophangen op de zolder, in de winter. En dan zakken erover dat het donker is. Zou dat kunnen? Geen muizen erbij en minder kratten op de grond.