Zuurdesem.

on donderdag 4 mei 2017




Ik hoop niet dat je het vergeten was, gisteren, om je zuurdesem te voeden. Tot en met zondag, elke dag 50 gram meel en 50 ml water toevoegen.

Inmiddels begint het misschien al te borrelen .... dat zijn de gisten die hun werk doen. Zelf wilde ik maandag een brood gaan bakken.

Als je teveel zuurdesem krijgt kun je het overdoen in een grotere pot. Want elke keer na het bijvoeden kan het desem wel twee keer zoveel worden door het rijzen. Je kunt ook een deel van dit desem alvast gebruiken, door je pannenkoek beslag. Je krijgt dan hele luchtige pannenkoeken.

Gisteren was ik op de oude Moeskers Moestuin. Vanavond .... een verslagje! :D

4 reacties:

Eigenwijzehuisje zei

Het gaat goed hier met de zuurdesem. Vandaag gaat het over in een grotere pot. Ik gebruik volkorenmeel voor het voeden. Post je maandag hoe je je brood ermee bakt? Dan bak ik met je mee. Ik bak ons brood altijd zelf, maar tot nu toe altijd met gist. Kunnen er ook slechte bacterien ontstaan in de desemstarter of gaat dat altijd goed?

Clarien zei

Goeie vraag. Een verkeerde bacterie, dat is mij meerdere keren overkomen. Dan heb je zo'n mooi bubbelend zuurdesempje en ineens, bafff!! Ploft het in en komt er een laagje vocht op te staan.

Het kan van alles zijn, een andere gistcel, een bacterie. Dat is niet schadelijk, maar het rijzen houdt dan wel op of gaat nog heel moeizaam. Die andere cel is dan gewoon sterker.

Je kunt dan door prutsen maar ik begin dan opnieuw. Van je oude desem kun je nog wel pannenkoeken bakken. Of gooi het op de compost.

Corrie Jasperse zei

Het laagje vocht kan ook ko0men doordat de desem honger heeft.
Volgende keer een keer extra verversen als er een laagje vocht op ligt.
Doe ik ook, mijn desem staat nu 3 jaar en er zijn periode dat ik vergeet te verversen.
Staat er een laagje water op, doorroeren en weer voeden met meel en water.

Groetjes Corrie Jasperse

Eigenwijzehuisje zei

Dank jullie wel :)