Bussum, en pannenkoek bakken.

on zaterdag 6 mei 2017




Gisteren dus naar Bussum.

Dat was lang geleden! En wij maar denken, Paul en ik, dat we wel elke twee weken eventjes naar Bussum zouden rijden om vrienden op te zoeken en een rondje door het dorp te lopen.

Nou mooi niet. Het is hier veels te druk. En ook .... als je op een nieuwe plek woont leer je daar mensen kennen, en je leven vult zich weer. En je tijd. Het lijkt onhartelijk naar de oude vrienden ... we willen jullie graag opzoeken, maar er zitten maar 24 uren in een dag. En we zijn nog steeds aan het puinruimen.

Gelukkig kan iedereen Punthorst wel goed vinden! 😊

Maar goed, gisteren naar de oude tuin, om wat laatste spullen te halen. Je kan niet meer zien dat dit ooit een bloeiende moestuin was. Nou ja ... een paar maanden geleden nog ....







Er moet toch iets van al die groenten terug te vinden zijn?

Even kijken bij de vaste planten. De rabarber is er nog, en daar is gelukkig van geoogst! En de asperges komen ook allemaal op!

Heb ik drie jaar op gewacht, op die asperges .... en nu komen ze eindelijk op en nu ben ik hier niet meer!








De aardbeien staan ook prachtig te bloeien. Nou die zullen wel gevonden worden, over een maandje. Hopelijk wordt daar goed van geplukt!

En dan nog wat spullen, netten, wat gaas, palen, bamboestokken, een fiets, een kas.

Ach die kas .... ik heb er nooit veel aan gehad want hij stond in de schaduw. Ja dat heb je met een bostuin. Nou we nemen hem maar mee, hij is nog best te gebruiken.





Nadat alles is gesorteerd en klaargelegd, zoek ik vriendin Suzanne op. Rondje dorp en koffie met taart. Heel vertrouwd. En ook heel fijn om bij de Wereldwinkel een voorraadje van mijn favoriete geur in te slaan.

Onze gootsteen in de nieuwe keuken stinkt. Daar moet naar gekeken worden. En tot die tijd helpt er maar één ding. Citronella wierook!





En vandaag, wat kleine klusjes. Naambordjes in de grond drukken. En meteen aan Karin vragen of ze er nog 50 kan maken.

En alle planten die ik uit Bussum heb meegenomen, moeten een plek krijgen. De asperges, de blauwe bessen, een hele bak met munt.






Heb je wel es een aspergeplant gezien? Hij heeft een enorme dikke wortelkluit. Die je hierboven ziet is maar een kleintje. Ze kunnen wel zo groot worden als een autoband.

En dan groeien er jonge spruiten uit, die wij afsnijden, en eten als groene asperges. Als je ze laat doorgroeien worden het takken. En als je er een bult zand overheen stort krijg je witte asperges.

Maar dat vind ik teveel werk, én de groene zijn lekkerder! Je kan ze ook rauw eten.






De stukken wortelkluit die ik heb meegenomen gaan op een rij in de grond en nu hebben we ineens een aspergebed! Hopelijk overleven ze het verplaatsen.

Dit jaar niet meer van oogsten, dan kan de plant weer op krachten komen. Mineralen verzamelen.





En Paul reed ondertussen even naar Arnhem. Hij had leuke stoeltjes gevonden op marktplaats, voor een prikkie.

Moet je nagaan, hij wil alles industrieel en superstrak in de paardenstal, en dan deze stoeltjes! Ik vind ze erg leuk! Oja en Brit heeft geen blauwwitte haaientanden, dat is een touw in haar bek.

En dan hadden we nog die zuurdesem, die je vandaag weer net zo bijvult als de vorige dagen. 'Eigenwijzehuisje' vroeg gisteren in de reacties iets over 'verkeerde' bacteriën in het desem. Misschien even nalezen?





Er is inmiddels een flinke bak zuurdesem, dus er kan wel wat af. We gaan pannenkoeken bakken! Als je desem gebruikt heb je dus géén zelfrijzend bakmeel nodig maar gewone bloem of volkorenmeel of boekweitmeel of een combi.

Voor zo'n 10 pannenkoeken neem je 400 gram meel, driekwart liter melk, twee eieren, dat ga je mixen, en dan roer je er nog ongeveer 200 ml van je desem door. Steekt niet zo heel nauw. En een snuf zout of een schepje verse bouillon erdoor, en eventueel wat geraspte oude kaas.







Tot slot laat je het beslag een half uurtje rusten op een warme plek, tot je belletjes ziet op het oppervlak.

En dan .... ga je aan het bakken! Die belletjes in je baksel, dat betekent dat het een mooi luchtig pannenkoekje wordt!

Een hele grote ......





..... of drie kleintjes. Die zijn hier favoriet vanwege meer korstjes!

Serveren met snoeptomaatjes en dunne schijfjes appel, en met een dikke scheut stroop eroverheen.




Tot maandag!


2 reacties:

Anoniem zei

Prettig weekend ! Groetjes, Nancy T

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat leuk om te zien de asperge plant nooit geweten dat het zo'n wortelkluit heeft , en nu afwachten of je volgend jaar eigen asperges kan eten . Het gaat snel met een moestuin als je er niets meer aan doet met ''onkruid'' etc , maar fijn dat je nog het een en ander mee kon nemen . Heerlijk Britt met haar touw , ik weer niet of ze net als de boeven hier van ''tuinieren'' houdt ? Hier lopen er 2 die daar kampioen in zijn oftewel als die los lopen moeten we erbij blijven . Veel plezier met de stoelen . Fijne zondag

Gr henriette www.onsleveninroemenie.blogspot.ro