Maandags maaltje (3).

on maandag 18 april 2016




Voordat we een maandags maaltje gaan verzinnen .... eerst een tip voor de beginnende moestuinier!

Als je een rijtje groenten opkweekt, bijvoorbeeld tien kroppen sla of acht bloemkolen of koolrabi's ... dan wacht je waarschijnlijk met oogsten tot de planten helemaal volwassen en volgroeid zijn. Als de sla een volle krop heeft dan is het pas de moeite van het oogsten waard (denk je) en dan heb je een mooie bak vol sla.

Maar ...... dan heb je al die tien kroppen dus tegelijk klaar, en dan moet je tien keer sla eten in twee weken. Beetje veel van het goeie.





Mijn tip is ... oogst de éérste exemplaren van zo'n rijtje als ze nog niet volgroeid zijn. Begin gewoon die sla te eten, als heeft hij nog geen dikke krop maar is het alleen nog maar wat los blad. Geeft niks. Want ook zo'n half uitgegroeid exemplaar, daar kan je nog best een aardige salade mee maken.

Ook een koolrabi of een bloemkool ... al is de kool nog niet groot, oogst er alvast eentje. Je kunt het blad namelijk ook gewoon eten. Maak er een stoofschotel van, van zo'n klein mini kooltje en al het blad en de stengels erbij.



En de anderen groeien gewoon door. Die eet je in een later stadium.

Nou, zo heb ik vandaag deze on-volgroeide krop sla dus geoogst. De eerste verse sla van de grond. Je wil niet weten hoe lekker dat is na de hele winter salade van bieten en wortel en kolen! Oh wat een lekker mals kropje is het!

Ik heb zoveel foto's gemaakt van die eerste krop sla vandaag ... hahaha alsof het je kind is wat naar een eerste schoolgala gaat!

Maar sorry kropje ... jij gaat niet naar het bal ... we gaan je opeten.

 



Goed, dan het maandags maaltje.

Maar wacht, eerst nog even dit. Wat ik op het station zag vandaag. Achter het glas in het wachthokje lag een dode duif. Waarschijnlijk tegen het glas aangevlogen. Sneu. Hij is nog heel mooi gaaf, ik denk dat het net gebeurd is.





Ik dacht in het kader van composteren en verteren en verrotten is het wel een idee om die duif elke week te fotograferen. Kijken hoe hij langzaam door de natuur wordt opgenomen. Stukje bij beetje.

Dus, elke week even kijken. Niet vergeten.





Zo kunnen we wat leren van de arme duif. Project ... dust-to-dust. En hopen dat de gemeente die duif niet in de tussentijd weghaalt.

En dan dus ... het Maandag Maal vandaag. 

Gemaakt van de laatste resten van de oogst van 2015 en de eerste oogst van 2016. Hm, wat is er nog van vorig jaar? Niet zo veel meer. Maar er zijn nog bonen! Die mooie pronkbonen, er is nog net een restje om Falafel van te maken!!







De bonen weken en gaarkoken (had ik van de week al gedaan) en dan op zoek naar nog wat verse ingrediënten. Weet je nog ... die Stinze bloumen? Daar heb ik ook wat van in de kruidenspiraal staan. Dat plantje is een mooie verse 'knoflook vervanger'. Heel gezond ook. Groeit heel makkelijk in je tuin en je hebt mooi vroeg in het voorjaar al iets vers en groens te eten!

Wonderbaar, die daslook!






Het recept voor de falafel vind je hier. Ik heb het dus iets aangepast met wat ik in huis had. Dus de verse daslook-bladeren zijn erin gegaan, in plaats van knoflooktenen. En de pronkbonen in plaats van kikkererwten. Verder dus kurkuma, korianderzaden, komijn, peterselie, verse koriander en een paar uien. En in plaats van een groene peper, die had ik ook niet, nam ik een halve groene paprika en wat chili poeder.

Ja en toen had ik alles gemalen in de keukenmachine, en wat denk je? Ik vond het mengsel te droog. Dat wordt niks, dacht ik. Dus ik deed er een eitje door, beetje ketjap, om het smeuïger te maken.

Stom hoor.

Want toen werd het een heel drabbig mengsel! En het zijn dus geen mooie stevige falafel balletjes geworden maar een soort van lobbige kwallen. Het viel helemaal uit elkaar.





Ach ze zijn wel wat gewend hier thuis. En de smaak was lekker. En kijk, daar ligt de sla ook bij het maandags maaltje. Er zit niks overheen, geen dressing, helemaal niks. Dat doe ik altijd met het aller eerste sla-kropje van het seizoen. Helemaal puur.

Verder nog geroosterde aardappeltjes en wortel, en een tzatziki van geraspte komkommer, yoghurt, wat zout, veel peper, en verse knoflook.

Hebben jullie al sla? Of andere groenten of kruiden uit je tuin of kas?




8 reacties:

Anoniem zei

Ja hoor , hier ook sla in de kas, maar die staat er al van vorige herfst, ik heb er de hele winter van kunnen eten. Eerst als pluksla zo hier en daar een blaadje en nu de kroppen. Stilletjes aan plaats maken voor tomaten. Is dat koriander achter de sla ? mooi hoor. Hier niks koriander, misschien is het zaad al te oud.
O ja en die duif... de natuur doet zijn werk snel hoor, over een weekje is die duif al grotendeels weg.

Crafts 'n' Skills zei

Nee, nog niet, maar we doen het hier dan ook op een paar kleine vierkante meters beton ;o)

Nog een idde: niet alle plantjes tegelijk de grond in, maar met een tussenpoos van een dag of wat. Scheelt ook elke dag sla eten ;o)

Crafts 'n' Skills zei

Nee, nog niet, maar we doen het hier dan ook op een paar kleine vierkante meters beton ;o)

Nog een idde: niet alle plantjes tegelijk de grond in, maar met een tussenpoos van een dag of wat. Scheelt ook elke dag sla eten ;o)

Es zei

hier de eerste rucola blaadjes geoogst die heeft zich zelf vorig jaar uitgezaaid in de moesteil, heerlijk! en een echte verassing
x Es

patrick zei

Uit 'mijn lochting' heb ik dit jaar al hetvolgende kunnen ppgsten : snijsla, spinazie, radijsjes, bloemkool, peterselie, ajuin, bladpeterselie. Alles uit een tunnelserre natuurlijk.

Anoniem zei

Wij hebben ook onze eerste salade uit eigen tuin gegeten, ik pluk van alle kropjes 2 of 3 grote bladeren, nog wat blaadjes van groenlof, mosterdblad enz., heerlijk.
ik heb net een site bezocht van Fruitz for life van Sjef van Dongen. hij heeft een permacultuurtuin in Zeeland (NB).
Misschien ken je het al, en anders is het misschien leuk voor ideeen voor jullie nieuwe tuin.
Verder geniet ik dagelijks van je blog...erg inspirerend.
groetjes Janny

Clarien zei

Goed Cin ik zal dan geen week wachten met die foto! :D

Wat hebben jullie al veel oogst! En dank voor de tips weer!

Anoniem zei

Vorig jaar was mijn eerste moestuinjaar en de bakken aan het begin van de winter helemaal leeg. Ik moet nog iets meer kijken naar het zoveel mogelijk jaarrond kweken van groente :-)

De slasoorten zijn inmiddels wel gezaaid.