Oogst, en waar het vandaan komt.

on donderdag 25 juni 2015


Vanochtend naar de tuin, om de aardbeien te oogsten en de laatste bonen te zaaien, had ik bedacht. En dan vanmiddag keukendienst. Om al die oogst weer weg te werken.

Maarrrrrrr .... dat bonen zaaien ging niet door! Want toen ik de wasmachine uitruimde vond ik ....







....... de laatste boontjes .... die waren in de zak van mijn broek blijven zitten.

Ja en die kan je niet meer zaaien natuurlijk. Nou dan maar geen bonen meer zaaien. Want om voor zo'n handjevol bonen weer helemaal naar het tuincentrum te gaan is teveel moeite. Zo zie je maar hoe de indeling op Moeskers Moestuin soms van per-ongelukjes aan elkaar hangt! :D





Nou ja en zoals je hier boven ziet, zijn er waarschijnlijk toch wel genoeg bonen gezaaid. Het komt alleen niet zo goed op dit jaar. Misschien nog wat geduld hebben. Bonen houden van warmte en een beetje droogte, dus misschien komt alles de komende periode goed, met die hittegolf die voorspeld is!

De drie courgettes gaan al vrucht geven. Die vruchten blijven nu nog wat klein, want er zijn alleen nog maar vrouwelijke bloemen, nog geen mannetjes. Maar als DIE eenmaal komen ... ja dan gaat het hard met de courgettes!!





Vanmorgen drie uur aardbeien geplukt. En ... het gaat nu langzaam aflopen met de aardbeien. Deze laatste kilo's waren echt meer dan rijp, sommige zelfs al een beetje aan het gisten. Zo gaat dat dus met enkeldragende aardbeien. In een week of vier ben je klaar. Dan kan de kooi eraf en de rest is voor de vogels.

Als je een kleinere moestuin hebt, of wat aardbeiplanten in een hoekje hebt staan of in een bak, dan is het waarschijnlijk leuker om te kiezen voor dóórdragende soorten. Dan heb je veel langer rijpe vruchtjes.

Ik heb hier en daar nog wel trossen met onrijpe exemplaren, maar daar verwacht ik niet veel meer van. Misschien nog een paar bakjes de komende weken. En verder lekker uit het handje eten.





Maar het is ook wel genoeg zo! Welgeteld zo'n zestig bakken zijn er tot nu toe geoogst. Meer dan dertig kilo. Van een stukje grond van 3 bij 8. En er is eigenlijk alleen maar bladcompost opgegaan. Niet eens schapenmest.

Wonderbaarlijk ... die aardbei.

Ik was uit voorzorg al met de auto gekomen.





Laatste actie vanmorgen .... de kas begieten, en alle bakken en tonnen met water vullen. Klaar voor de hitte! En ook is de vijver tot de rand volgespoten. Daar waren nieuwe jonge visjes te zien! Dus de goudvissen, die allemaal door de reiger zijn verzwolgen, hadden zich wel alvast even voortgeplant!

Vanmiddag dus wat van die oogst wegwerken. Eerst wat spullen halen.






Spullen voor de vlierbloesem siroop. Je kunt op Google diverse varianten vinden. Ik zal ook de mijne geven. Dit is voor zo'n tien liter siroop.

Gisteravond had ik ongeveer honderd grote bloemschermen in een pan met zo'n zeven liter koud kraanwater gezet. De bloemetjes moeten een beetje open zijn, want het stuifmeel is belangrijk. Na een nacht weken breng je dat aan de kook, even laten trekken, en giet het door een zeef met een doek erin.




Dan pers je per liter siroop 3 citroenen uit, en giet dit in de pan bij de vlierthee. Per liter voeg ik dan 400 gram suiker toe. Het hoeft niet meer te koken, verwarm het tot zo'n 80 graden.

Goed roeren, dat de suiker is opgelost, en giet het dan in brandschone flessen (ja en ik zet ze dan nog vijf minuutjes op de kop, net als bij jam) en je hebt voor het hele jaar een voorraadje van die geurige siroop. Paul is er gek op. En we gebruiken het niet alleen als limonade, maar ook in sla dressings en in pannenkoekbeslag en in toetjes, of een scheutje door de thee. Er is altijd te weinig!!






Ja en zo gaat het stap voor stap verder. Een deel van de aardbeien ging in zakjes, in de vriezer. Dat komt wel op in de smoothies die de kids maken als ze s weekends thuis zijn.

Toen Nicolette en ik gisteren de peultjes aan het plukken waren ... vertelde ze dat ze met Ronald over de hei had gewandeld, en dat ze iets hadden gezien! 'We moeten vanavond even naar de hei,' zei ze, 'en je moet veel plastic zakken meenemen!'

Leuk! Dus .. zo gezegd zo gedaan. s Avonds over de hei fietsen is een feestje. Vooral met dat heerlijke weer gisteravond. Je ziet daar achter de televisie toren van Hilversum. Die kun je in het hele Gooi zien en ook daarbuiten. Verdwalen doe je hier nooit! :D






Er is hier op de hei een nieuwe waterplek voor de runderen aangelegd. Nou ik denk dat de reeën hier ook wel komen drinken. Er is ook een zoutsteen voor ze. En s avonds komen al die beesten hier dus allemaal naar toe. Dus .... wat ligt hier heel veel??






Juist! Precies!! Enorm veel vlaaien liggen hier! En dan nog wel van natuur-grazers!! Dat heb ik zoveel liever dan stalmest, van koeien die krachtvoer krijgen. Want deze mest past veel beter in een ecologische tuin. Het is niet te scherp, bestaat gewoon uit verteerd gras, stinkt dus ook helemaal niet. Het is mooie langzame mest. Slow food voor je bodem!

Hopla!! Zak na zak vulden we!! Er ligt zoveel, daar kunnen wel tien Moeskers Moestuinen mee bemest worden. En niemand die dat meeneemt natuurlijk. Nou ja, alleen wij dus. Hier op de hei heeft de bodem er toch niks aan. Die hei moet juist schraal blijven.

Het was wel druk zeg, overal sportclubjes aan het springen en rennen. 







En wij dus .... onze eigen workout!! Haha kijk die Nicolette! Ja dat spul is zwaarder dan je denkt!! En die zakken bijna scheuren natuurlijk.





Toen kwamen de dames één voor één binnenwandelen. Meteen door naar de waterplaats. En poepen natuurlijk! Goed zo!

Met volle bepakking fietsen we terug in het avond zonnetje. Dag koeien! Dankjewel hoor!












Bijzonder .... wat nu in die zakken zit .... dat is volgend jaar onze andijvie! En onze aardappels en boontjes. Grappig idee toch? Daar komt al die oogst dus uiteindelijk vandaan!

Leuk uitstapje was dat. Gaan we vaker doen!!




7 reacties:

Marie zei

Wat een geweldig idee!!koeienmest!! Ik ken iemand die bij de oostvaardersplassen werkt. Ik zal hem eens vragen! Dank je voor deze blog weer!

Marie zei

Wat een geweldig idee!!koeienmest!! Ik ken iemand die bij de oostvaardersplassen werkt. Ik zal hem eens vragen! Dank je voor deze blog weer!

Clarien zei

Ja en daar heb je ook al die paarden! Paardenmest voor de komkommers, kan niet beter! :D

grandma zei

Pracht idee van die mest.

wat een mooie oogst! Ik had peultjes in de wasmachine, op hoop van zegen naast de carport gegooid , eens zien wat of er nog wat opkomt zal wel niet he :)

Anoniem zei

Schitterend zoveel mest voor je moestuin. Heb voor mijn postzegeltuin van 8 vierkante meter 3 kg olifantenmest gekocht bij Dierenpark Amersfoort. Was van plan het in het najaar over de grond te verdelen, maar durf het niet zo goed. De olifanten in Amersfoort zijn ook graseters, dus ik begrijp dat dat belangrijk is, maar heb geen idee hoe de verhouding mest met mijn 8 vierkante meters is en of het voor alle groente goed is.

Gr. MiekeR

Clarien zei

Mieke, wat ik zelf doe met deze mest is het eerst laagje voor laagje vermengen met groencompost (blad en snoeiafval). En dan laat ik het liggen en gaat het dit najaar op de tuin. Dus ik gebruik de mest meestal niet meteen. Als je het wel direkt wilt gebruiken kun je het voor vruchtgewassen (tomaat, pompoen ed) en voor kolen en voor rabarber wel gebruiken, maar goed door de bodem mengen, dus geen dikke brokken. Als je het een jaar laat liggen is het 'veilig' voor alle gewassen. Veel op de bladgewassen, wat minder op de peulgwassen en een klein beetje maar op wortelgewassen.

Leuk ... olifantenmest! Vast heel goed!

Grandma ik dacht daar te laat aan! Ze liggen al in de prullebak! :D

Spider zei

Wat een geweldig idee! Zo zijn er opeens genoeg plaatsen om gras-mest vandaan te halen. En bij de dierentuin? Daar heb ik echt nog nooit aan gedacht. Slim!