Gewone dag.

on donderdag 11 juni 2015




Zo'n gewoon dagje op de tuin .... ik wil daar wel graag een spannend verhaal van maken ... maar het is eigenlijk alleen maar een aaneenschakeling van .... lijstjes afwerken .... toevallige bezoekers die langskomen ... en brandjes blussen, van die dingetjes die je toevallig ziet die dan echt metéén moeten gebeuren.

En dan is de dag weer om.

Vandaag bijvoorbeeld ... ik wilde net de kas en de potten gaan water geven toen kwam Nicolette eraan. ´Dat doe ik wel even´, zei ze. Dus kon ik aan de inspectie beginnen. Hoe staat alles er bij?







Tijdens zo'n rondje maak je meteen een planning. Wat gaat er goed maar vooral wat gaat mis? Waar moet ik wat aan doen? Nou, de lupine peultjes komen eraan. Die hebben de storm, toen ze allemaal omgevallen waren, dus wel overleefd.

En de tuinbonen kunnen volgende week in het oogstpakket. Ook fijn.

Dan maar weer een nieuw veldje van twee vierkante meter bemesten en omspitten bij de bladgewassen. Daar hall ik elke week flink wat oogst vandaan, dus dat moet ook wekelijks worden bijgevuld. Er is alleen één probleempje ...





Je ziet hierboven twee bakken, die vol met jonge sla plantjes zouden moeten staan. En met venkel en andijvie. Maar helaas het groeit niet. Alleen de koolrabi en een paar sla en een rijtje andijvie. Dus dat zetten we er dan maar in. Er is niet meer, helaas, niks aan te doen.

Dus noteer ik in gedachten ... morgen even langs de winkel voor andere zaai-aarde, en wat sla rassen zoeken die geschikt zijn voor zomer en nazomer.

Het veldje ziet er sneu uit. Zo klein zijn ze nog ....




Dan, een andere klus is het opbinden van de frambozen. We maken een soort van steun eromheen, met een paar stokken en wat touw. Nicolette doet het netjes met de grondboor, ik gebruik de bijl, want de rubberen hamer was weer es nergens te vinden. Die is altijd weg.






Als de frambozenstruiken wat voller worden, kunnen we de zij-loten dan uitspreiden langs die touwen. Iets hoger komt dan nog een tweede touw. Als je je vruchtenstruiken uitspreidt, komt er meer zon op de besjes, en worden ze zoeter.

Ook kun je zo de enorme woekerdrang van de framboos ook meteen wat binnen de perken houden.





Nou het was echt een gezellige dag vandaag!

Want Nicolette was nog niet weg ........ en daar kwam Liesbeth aanwandelen. Eerst even uitwisselen, zij een groentepakketje, ik een potje honing! Ja ik maak even reclame hoor voor Liesbeth en haar imkerij!






Vervolgens gingen we samen naar de bomen kijken. Allemaal acacia's staan hier op de tuin. En die bloeien echt schitterend. En daar had ik dus nog nooit naar gekeken!! Ik kijk altijd naar de grond.

Wat een mooie bomen zijn dat en wat een bijen zitten er in. En die bloemen ruiken superlekker!

Toen moest Liesbeth even rommelen bij de bijen, maar later kreeg ik weer een college. Eigenlijk lijkt ons werk op elkaar. Ik probeer vitale en (aan de omgeving) aangepaste groente te telen, en Liesbeth probeert vitale en aangepaste volken te telen. En dat doe je bijvoorbeeld door ..... koninginneteelt.







Even een hele beknopte uitleg .... je neemt een paar raten vól met bijen uit een bestaande bijenkast, dat moet dan wel een fit volkje zijn. Die raten plaats je tijdelijk in een kleinere kast. Dan zet je bovenop die kast een lade met daarin kleine dopjes, waarin larfjes zijn geplaatst.

Je kan je voorstellen wat een priegelwerk dat is ... van die kleine larfjes in zo'n dopje zien te krijgen....





Nou, die lade met zo'n zestig larfjes gaat dan op die kleine kast, waarin een enorme hoeveelheid bijen zit, die héél graag iets te doen willen hebben. En dan komen daar die larfjes aan .... en die krijgen dan een super de super verzorging van ál die bijen. Ze zwemmen in de voedingsstoffen .... dus dat worden hele bijzondere larfjes.

Vervolgens gaan de raten met de bijen weer terug in hun originele kast. En die super de super larfjes gaan elk apart, samen met wat andere bijen, in een eigen nieuwe kast, om een nieuw volk op te starten. Dat larfje wordt koningin ... en geeft haar goeie eigenschappen via haar genen door aan alle bijtjes van dat nieuwe volk.

Dus zo kun je vitale volken telen. Mooi ... want vitale bijen kunnen we wel gebruiken met al die rommel waar ze mee te maken krijgen op de planeet.





Zo. Weer wat geleerd van onze tuin-imker!

Nu is het tijd om de vruchtgewassen zoals pompoen en courgette wat extra compost te geven. Want ze gaan ineens hard groeien, en dan lusten ze wel een extra schep. De grond is hier nou eenmaal erg karig, dus bijvoeden is noodzaak, als je vrucht wil.





Ook in de kas in onze achtertuin krijgen de vruchtgewassen wat extra voeding in de vorm van Bokashi aftreksel, dat is opgelost in wat giet-water. Niet teveel water en zeker niet teveel van dat aftreksel. Gewoon een klein beetje hulp voor de sprintgroei waar ze ineens allemaal in zitten.

Alleen de komkommers hebben het moeilijk want die worden overwoekerd door de selderij. Ja dan moet je hard zijn! Eruit met die selder! In de soep!







Ja .... en zo rommel je door de dag heen, en zo kom je dan ook per ongeluk aan een menuutje! Tomaten-selderij soep. Vier blokjes bouillon gaan erin. Want de zelfgemaakte is allang op.





En als je ziet wat er in zo'n blokje zit .... dat ziet er heel simpel om te maken uit .... nou, hebben we meteen een volgend akkefietje!

0 reacties: