Terug naar het land.

on dinsdag 7 april 2015




Leuk hoor al die uitstapjes met Pasen. Maar april is april en er is veel werk op de tuin en op het land. Dus back to work!

Vandaag ben ik voor t eerst in maanden weer een ochtendje bij Land en Boschzigt aan het werk. Dat is heel fijn af en toe, want tuinieren op Moeskers Moestuin is toch maar een solo bezigheid. En dan is zo'n ochtend met een grote groep werken heel inspirerend.

Bij Land en Boschzigt staan de bedden ook al deels vol met bladgewas. Sijmen doet dat veel nauwkeuriger dan ik, hij heeft een aantal bedden afgedekt met doek, tegen de nachtvorst. Wij halen dat er af om de bedden eronder deels nog in te zaaien en deels te schoffelen.






Claire zaait heel secuur de raapstelen. Met zo'n handzaaier werken, op een verhoogd bed, is best lastig. Er moeten negen rijtjes gezaaid worden.

Daarna tussen de sla kroppen schoffelen. Nu zie je ook goed hoe handig dat is als je de kroppen diagonaal plant. Dan kan je er heel makkelijk tussendoor met de schoffel.





Ik loop een rondje. Er is veel veranderd. Bij de kleine kas is alles opgeruimd, de wilde wingerd die over de hele kas heengroeide is weg. Mooi licht is het nu binnen. De touwtjes voor de tomatenplanten hangen er al.

En de winkelkruiden staan in de bakken klaar. Daar kunnen de klanten zelf een bosje kruiden knippen. In de grote kas staan allerlei sla soorten bij elkaar. Ook allemaal al veel verder dan bij mij op Moeskers Moestuin. Maar ja hier is de kas verwarmd, dat scheelt enorm.






En wat zijn Wietse en Remy daar in de verte aan het hannessen met de trekker?

Het blijkt dat er nieuwe rolschoffels gekomen zijn. Dat zijn een soort ijzeren rollen, met schoffelranden, waar ze er drie stuks van achter de trekker gekoppeld hebben, om zo in één keer een bed in de breedte te schoffelen.





Maar het werkt nog niet zo goed. De hele ochtend zijn ze er mee aan het klungelen. Nou geef mij maar een handschoffel.

En herinner je je nog de ramen die we in december hebben gemaakt, van rollen plastic, en houten randen, van kerkvloerdelen?






Die ramen vormen nu samen een mooie nieuwe buitenbak. Zelfs met de storm is het blijven zitten allemaal. Nou op ééntje na dan, die helaas toen ook nog door de grote kas waaide waardoor daar een paar ramen braken .... Maar toch is het een hele knappe 'koude bak' geworden. Honderden bloemkolen staan er in te groeien.

Ja en dan s middags ben ik weer op mijn eigen stekkie. Klein is het hier ineens! En stil ... maar ik mis het gediesel van de trekker niet! Ik hoor liever de vogeltjes!

Bij mij moet er wat prei geplant, en een bakje sla plantjes. Voor de prei maak ik meestal een lange geul, en zet de plantjes er dan flink ver in, dat er net een groen stukje bovenuit steekt. Dan een beetje nonchalant dichtgooien, de regen doet de rest.






En de sla is eigenlijk al te groot en te slap geworden in de kas. Als ze op het land staan zien ze er ielig uit. Lang en dun en waaierig. Ik hoop dat ze deze overgang overleven. Ik heb ze namelijk niet laten afharden .... dom!






En er loert nog meer gevaar!!! Eén van de plantjes die in februari de grond in zijn gegaan is bijna helemaal verdwenen. De hals van het plantje is doorgebeten. Ach ... wat sneu ...

Als ik daar op die plek graaf vind ik een emelt in het wortelkluitje. Dat is de larf van een langpootmug. En dat is geen fijne jongen die larf, want die kan heel wat van je jonge plantjes beschadigen. Ik laat hem een poosje rondkruipen en dan gaat hij met een boog het bos in. Voor Tomtom!




3 reacties:

Start Business in Delhi zei

Hey keep posting such good and meaningful articles.

Clarien zei

Thank you Delhi!

Unknown zei

Wouw wat een foto's en wat een land!