Een nieuw rabarberveldje.

on donderdag 4 december 2014

Nog steeds niet klaar op de tuin. Dat rabarberveld moest nog. Hier thuis heb ik een aantal wortelkluiten van de rabarber uitgegraven, want hier stond teveel op één plekje bij elkaar.




Als je dan wat delen van zo'n dikke wortelkluit in de grond laat zitten, groeit daar volgend seizoen weer een mooie jonge bescheiden rabarberplant uit.

Het was koud!!! En dat vonden de wormen zeker ook. Ze waren allemaal op hoopjes bij elkaar gekropen. Kijk hier zo'n wormenkluwen. Lekker knus en warm bij elkaar.



Onee, ze zijn koudbloedig. Toch? Nou ja dan niet lekker warm misschien maar toch wel knus!

De kluiten gaan verhuizen. In de bakfiets mee naar Moeskers Moestuin.



Daar loop ik eerst een inspectie rondje. Hoe staat het met de vorstschade? Nou, alles wat blad heeft ligt plat. Hm, zou het dood zijn of veert het later weer op? Afwachten maar.


snijbiet, spinazie, pluksla, dille, allemaal plat

groenlof ook

In de kas is het iets warmer, het heeft daar niet gevroren. De bloemkool, weeuwenteelt, en de roodlofplantjes staan nog fier te kijken. Ook de ingezaaide rijtjes staan nog rechtop.




Ook de vijver is dichtgevroren. Als ik er een gat in maak voor de vissen, komt tuintijger aangewandeld. Hij heeft dorst en gaat zitten drinken. Of gaat hij zitten wachten tot de vissen naar lucht komen happen? Sluw beest!



Nou, genoeg om de brij heengedraaid. De rabarber! Eerst komt een dun laagje mest op het nieuwe veldje, dan wat tuinaarde erop, en dan de grond keren. 

Ik heb nu vijf rabarberkluiten, ook nog een paar hier opgegraven. Er is plaats voor acht rabarberplanten, dus de grootste kluiten moeten worden gescheurd. Dat doe je het beste door te kijken waar de nieuwe bladbeginsels zitten, en dan de kluiten zó opdelen, dat er in elke nieuwe kluit één of meer van die knoppen zitten.




Hierboven doe ik het niet goed voor. Want het beste kun je de kluit uit elkaar trekken. Als je een mes of zaag gebruikt beschadig je natuurlijk veel cellen. Maar ja ..... kouwe handen, de kluit is halfbevroren, en dit gaat een stuk sneller. Ik denk dat de rabarber dit wel aankan.

Nu zijn er acht wortelstekken voor dit stukje grond.



Rabarber is een veelvraat. Zodra hij gaat uitlopen in het vroege voorjaar wil hij veel eten. Dus gaat in elk gat eerst een schep mest, dan de kluit erin met de knoppen net op maaiveldhoogte. Soms kun je niet goed zien of de wortels goed zitten of ondersteboven, kijk dan even waar die bladbeginsels zitten, dat is de bovenkant.



Tot slot komt er een winterjas overheen van een dikke laag blad, met weer een klein beetje mest. Ook meteen bedoeld als 'snack' in het voorjaar. Een paar stepping stones erop en voila dit is ook af! Een nieuw rabarberbed!




Aan de kas ben ik vandaag niet meer toegekomen. Heb wel een gezinslid beloofd dat hij morgen wordt uitgepakt want die persoon heeft de doos nodig voor een sint-surprise!!

Voor diegene die aan sinterklaas doen, veel plezier morgenavond!

3 reacties:

Elisa zei

oh ijs op het vijvertje, wouw

Henriette zei

Mooi de foto van de kat die water zit te drinken . En rabarber een heerlijke plant die zich inderdaad makkelijk laat delen.

eigenwijzehuisje zei

Wat een leuke blog heb je! Dat wordt een mooi rabarberveldje.