Zaden oogst.

on woensdag 5 november 2014

 


Die zaden, dat is nog een heel gepruts om die eruit te krijgen. De Mariadistel bijvoorbeeld, daar krijg ik de zaadjes haast niet uit. Gemene doornen schieten onder je vel, en de zaadjes zitten verscholen achter een dikke laag dons. Zo op de foto vind ik ze er ook ... als vechtjassen uitzien! Denk maar niet dat je die zaden krijgt!!!!

Nou ik kreeg ze toch hoor. Een handjevol. De rest heb ik maar weggedaan.



Van de raapstelen had ik een plastic zak vol met gedroogde uitgebloeide planten. Je oogst de zaden door op de zak te slaan. En dan het stro eruit halen, en datgene wat onderin de zak zit giet je op een bord. Dat is dus het zaad, met nog een hoop rommel erin. Ook beestjes kropen eruit. Ik heb een tijdje gewacht tot alle beestjes eruit waren, en toen het laatste rommeltje door een theezeefje gegoten. De zaadjes zijn zo klein, die gingen er door heen.






Ja helemaal schoon is het nog niet, maar voor mij is het schoon genoeg. Het gaat dan in een velletje keukenpapier, en dan in een envelop of plastic zakje. Het keukenpapier zorgt ervoor dat het laatste vocht eruit getrokken wordt. Zodat het niet kan schimmelen.

De zaden van koriander zijn vrij groot. Ik heb nog een klein restje, en dat gaat ook weer door het theezeefje. nu is het andersom. Het vuil gaat door de zeef, en de zaadjes blijven achter. Nog net genoeg om een beetje in de kas te zaaien misschien? Want verse koriander gebruiken we erg veel.



De tuinbonen zijn al een tijd geleden gedroogd. Die gaan in een lap zeefdoek, en mogen wachten tot eind januari. Dan worden ze weer tot leven gewekt. Met wat vocht en aarde en zonlicht. 

En tot slot zie je de goudsbloemzaden. Daarbij is het altijd lastig om het kaf van het koren te scheiden, de zaadjes en de zaaddoosjes lijken precies op elkaar. 




Voorlopig wel even genoeg geprutst met de zaden. Een deel van de oogst voor 2015 komt nu van eigen zaad.




Maar het meeste moet nog gewoon gekocht worden. Maar dat is ook leuk. Die catalogi in januari doorlezen, en vanalles bestellen. Soort Wehkamp gevoel!!

Gisteravond aten we stamppot groenlof. Misschien nog nooit van gehoord? Nou, ik ook niet. Tot ik hem vorig jaar in de catalogus zag staan, een zakje zaad bestelde, en toen bleek dat dat een hele mooie najaarsgroente is. Ik dacht dat het wel een beetje als andijvie zou smaken. Dus vandaar die stamppot. Ik kan hem echt aanbevelen, hij is makkelijk te kweken, en prima als winterkost!



En van de groenlof komen we dan op de witlof! Want daar zou ik nog iets over vertellen. Hoe je dat teelt. Ja, dat gaat in een paar stappen.

In mei zaai je de witlof op je tuin. Daar groeit een mooi gevormde plant uit, met een grote penwortel onder de grond. En dan, in oktober of november, dan oogst de die plant met de hele wortel er aan. Dus voorzichtig uit de grond halen. Die planten die je geoogst hebt, die leg je op je land, een paar dagen, om ervoor te zorgen dat de energie van de plant naar de wortel gaat. Want die wortel, dáár gaat het om!




Bij mij stond de witlof gezellig tussen de bietjes. Ik heb een stuk of wat planten gerooid vanmorgen. Zoals je ziet, zijn bij mij de wortelpennen niet zo groot. Het zullen dus ook wel kleine witlofstruikjes worden. Ja dat heb je op een nieuwe tuin!

Ik zal komende tijd laten zien hoe dat verder gaat met de witlof! Nou, even een sneak preview dan ... bij Land en Boschzigt zijn we namelijk al twee weken verder, en staan de wortelpennen al twee weken opgepot in het donker. Ik ging gisteren even héél voorzichtig om het hoekje kijken ... er mocht géén licht aan!



Maar dit waren veel en veel dikkere wortelpennen dan bij mij!

Ja en ook al lijkt het erop dat we deze winter het aardig gaan redden met verse groente, moeten we toch af en toe van die voorraad eten. Want het zou zo zonde zijn van al die moeite als die potten niet opkomen. Ja wie maakt er nou ook 13 liter courgettesaus! 

Vandaag ging er wat van die saus door het pannenkoekbeslag. Je maakt beslag zoals je gewend bent, en vervangt een deel ( bij mij één derde) van de melk door saus.




En dat waren lekkere pannenkoeken. En één halve pot saus down!

We hadden er wat rauwkost bij. Ook tomaatjes. En nou zag ik laatst een filmpje op Facebook over het halveren van een bakje kerstomaatjes in vijf seconden! Dat heb ik geprobeerd en het werkt ook nog! Asjemenou!!




Leg de tomaatjes tussen twee borden, zorg voor een scherp mes, en snij tussen de borden door. Met de andere hand duw je de borden op elkaar. Dat kon bij mij dus niet omdat ik die foto maakte.




Nou ja t is bij mij niet zo mooi gelijkmatig als op het filmpje, maar toch leuk!!



3 reacties:

cr-mics zei

Hééé, leuk van die halve tomaatjes! Ga ik ook eens proberen..

grandma zei

Mijn vader heeft ook eens witlof gekweekt op zijn volkstuintje. We woonden in een nieuwbouwhuis dus vaders nam de wortels van de witlof mee naar huis, pootte ze in een grote emmer en zette die in het kruipgat , heerlijke witlof. Wel oppassen met muizen op die plek :) zo is hij eens een hele aardappeloogst verloren hihi.

Clarien zei

Oja het kruipgat. Die vergeet ik altijd! Maar es naar kijken binnenkort.