Quichedeeg, boontjes, en gele sokjes.

on vrijdag 14 november 2014





Als je onderin de groentela nog allerlei stukjes en restjes groente hebt liggen, dan is een quiche altijd een uitkomst. Want daar kan je van alles in stoppen. Je vult hem met alle groenterestjes, giet er dan een dikke saus over van 3 eieren, half bekertje room en zakje geraspte oude kaas. Naar smaak kruiden. Half uurtje in de oven, en het is altijd lekker!!

Maar als zelfvoorziener moet je die bodem wel zelf maken natuurlijk. Dus niet die handige diepvries quichedeegplakken, maar zelf aan het prutsen. Geeft niks, het is zó gemaakt. Het grote geheim van quichedeeg maken is ..... koude handen!




Je mengt 100 gram koude boter met 200 gram bloem en een halve theelepel zout. De boter in stukjes snijden, en dan met hele koude handen luchtig verkruimelen. Ik hou m´n handen altijd even onder de koude kraan. Dan een eitje erdoor en een eetlepel koud water, en weer kort kneden. Hou het koud, zodat de boter niet smelt. Eventueel nog een drupje koud water erbij als het te droog is.

Maak een bal en leg het een half uur in de koelkast.

Dan haal je het eruit, tussen twee stukken bakpapier uitrollen tot een dunne ronde lap, til de lap op met je deegroller, en leg hem in een ingevette quichevorm. Randjes eraf snijden. Prik met een vork gaatjes in de bodem, anders gaat het erg opbollen bij het bakken.




Nu heb je dus je zelfgemaakte quichedeeg. Misschien denk je wat een gedoe je kunt het zo mooi kant en klaar kopen, maar je zal zien het is nét op als je een snelle quiche wil maken. En een beetje bloem en boter heb je toch meestal wel in huis. 

Voor een knapperige gare korst kun je het deeg het beste eerst ´blind´ bakken. Dan leg je er bakpapier in, en daarop een vulling van bijvoorbeeld droogboontjes. 




Bak het nu een kwartier op 200 graden, haal uit de oven, boontjes en papier eruit, en dan kun je hem vullen. Met bijvoorbeeld die groente, kort geroerbakt, en de saus. Of met een lekkere fruitvulling. Van hetzelfde deeg kun je ook een deksel maken, met wat sneetjes erin, dan heb je zo´n echte ouderwetse Oma Duck taart!

Nou, ik ben vergeten een foto van de quiche te maken. Er is nog een klein stukje in de koelkast ... er zat bij mij als groente snijbiet in, tuinboontjes, courgette en ui en knoflook.



Die boontjes van de noodvulling kun je meerdere keren gebruiken, dus niet weggooien!

Over bonen gesproken, ons zaaigoed voor volgend jaar hebben we inmiddels gedopt. Het is ongeveer twee kilo boontjes. Niet zo veel, als je bedenkt hoeveel werk het was. Maar er ging dit jaar veel mis met droogboontjes telen. Bijvoorbeeld die kindeybonen die het niet goed deden. Ik hoop, doordat ik met deze bonen ga doorkweken, dat de kidneybonen het volgend jaar beter doen! Dat deze bonen zijn aangepast aan mijn tuin.

We hebben zitten doppen voor de teevee. Met een pot thee erbij. Het was een hele zielige aflevering, en daardoor liggen nu alle boontjes door elkaar. Ook wat. Dat moet allemaal nog uitgezocht dus




Goed nieuws over de bijen! Het is weer pais en vree daar! Alles is weer rustig en de bijtjes zijn weer gewoon aan het verzamelen. Ergens halen ze stuifmeel vandaan. Mooi geel stuifmeel, want kijk maar ze hebben gele sokjes aan!



1 reacties:

Elisa zei

Bladerdeeg heb ik vaak gemaakt. Ook dat is zeker ni moeilijk. :) heerlijk zelf gemaakt producten