Puntgave spitskool.

on zondag 24 augustus 2014


Achterin de tuin is een composthoop, onder de laurier. Daar groeien elke zomer spontaan pompoenen uit. Zo ook dit jaar. Als een pompoen de kans krijgt, klimt hij omhoog. Zo ook deze.

Maar gisteren viel mij ineens op dat de pompoen omlaag aan het zakken was. Huh? Even kijken.

Achter het blad verstopt zat een gele vrucht. Het is net een zonnetje daar achter in de tuin!


Ik heb nog nooit een gele pompoen gezaaid, dus dit zal wel een kruising zijn. Wel mooi, maar te zwaar voor de plant. Die zakt elke dag wat verder omlaag ...



Daar op het bankje in de avondzon leg ik ook de dagoogst aan tomaten. Zoals je ziet zijn deze tomaten wel érg groen geoogst. Je kunt ze nu ook nog niet eten. Eerst moeten ze binnen in de warmte verder rijpen.


Ik heb ze toch maar alvast geplukt, want door al die regen gaan de tomaten op Moeskers Moestuin barsten. Of ze beginnen al bruine vlekjes te krijgen. Dan zijn ze binnen beter af!

De spitskool, daar ben ik echt blij mee. Niet alleen omdat hij mooi groot is, maar vooral, omdat hij puntgaaf is!! Geen gaatje te zien! Niet in het buitenblad, en niet in de kool.



En dat betekent, dat het ecologisch systeem in de tuin begint te werken!! SUPER!!!

De slakken en andere koolknagers worden verdreven door de kikkers. Dus ... niks geen slakkekorrels (waar kikkertjes ook van doodgaan..) en andere bestrijdingsmiddelen zijn hier gebruikt. Gewoon ... weghalen met het handje, en met een vijver de kikkertjes uitnodigen in je tuin! En ... geduld hebben!


De opengesneden kool laat zien, dat dit een produkt is van de zandgrond. Van de kleigrond is de kool veel dikker, zwaarder en steviger. De groente is als het ware een afspiegeling van de bodem. Zandgrond is los, de groente ook. Klei is compact, de kleikool is dat ook! Mooi!

Ja, en wat is dan beter voor je?

Nou, mijn filosofie is, dat als je op zandgrond woont, je precies dat nodig hebt wat die zandgrond voortbrengt. Als je op de klei woont, heb je juist weer die steviger kleigewassen nodig. Ik heb daar geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor! :D:D Maar het is gewoon een leuke gedachte. En nuttig ook! Scheelt vervoerskosten!!

Het malse neusje van de kool eten we als salade vanavond. De andere helft gaat met de snijkant naar beneden op een schotel in de koelkast. Geen plastic nodig. Blijft vrij lang goed.



Zo lekker, die spitskool van de zandgrond. Vooral met wat appel, wat rucola, wat kaasblokjes, wat kerriesaus, en wat mooie malva bloemen!



Geniet lekker van het avondzonnetje op deze mooie zondag!

0 reacties: