Water voor de kas, en Pilates voor de rug!

on zaterdag 29 maart 2014




Op de tuin heb ik nog geen regentonnen. Er is wel een brandslang, maar daarvoor moet ik de sportschool in, en dat is zo´n gedoe. Ik neem voorlopig maar water van thuis mee.

Gewoon elke keer de fietstassen vol met water. Voor de kasplantjes is dat wel genoeg.




De kasplanten staan snel droog met dit zonnige weer. En ik heb veel zaailingen eigenlijk in te kleine potjes gezaaid. Dan hebben ze maar een klein kluitje, en moet je ze dus elke dag begieten ...


 


De tweede lading plantjes heb ik daarom in grotere potjes gezaaid. Dan zijn ze wat minder kwetsbaar. Nou, weer wat geleerd!

Verder gaat het goed in de kas. Iedere week gaan er plantjes de volle grond in, en komen er nieuwe zaailingen bij. Zeg maar zoiets als op de peuterspeelzaal, maar dan in versneld tempo!




Ook die rechtse rijtjes in de grond groeien langzaam, maar gestaag. Het gaat niet snel omdat ik weinig bemest heb in de kas. Maar toch zie je bij de radijsjes al kleine knolletjes ....



Nog even op het land kijken ... veel onkruid groeit er al .... Distels komen op, en akkerpaardestaart, heeeel veel zaailingen van de iep. En van de eik. Tja, als je een tuin hebt in het bos, dan wil het bos heel graag die tuin weer terugnemen ... wie zal het winnen?

Voorlopig wied ik al die miniboompjes. HOPLA eruit die handel!!

Kijk en wat groeien de tuinbonen hard. Die hebben ook niet zoveel mest nodig, want die halen hun voeding nog uit die dikke boon. Hoewel ze ook al een hele grote wortelkluit hebben gevormd in die paar weken.



wortelkluit na 1 maand in de grond ..

Graaf maar es zo'n boon op na een maandje in de volle grond, en verbaas je over het wortelstelsel! Prachtig toch? De tuinboon kan vanwege zijn sterke wortels ook heel goed als groenbemester worden gebruikt!

Ik wil ook nog even de uitslag van mijn bodemonderzoekje laten zien... In de pot zit een kluit aarde uit mijn tuin, die ik opgeschud heb met water, en een paar weken laten staan. Onderop zie je het grove zand. Daarbovenop een laagje klei. Ik schat dat de verhouding zo'n 30(klei)/70(zand) is. 

Ben ik best tevreden mee!

Bovenop zie je nog wat frutsels, dat is humus, en dan het leemkleurig water. Daar zweven nog hele fijne deeltjes in.



Na een dag werken op je tuin, kun je soms zo'n moe gevoel in je onderrug krijgen. Je staat ook de hele tijd voorover gebukt te werken. Dat is nogal belastend voor de onderste wervels.

Daarom geef ik nog wat oefeningen. Speciaal voor de tuinder! (maar ook als je geen tuinder bent, zijn dit handige oefeningen voor lichte onderrugklachten)

Wat de bedoeling is, is dat je weer 'ruimte' maakt in je rug, tussen de wervels. Dat doe je door de buikspieren iets aan te spannen, je lang te maken, kruin richting de wolken, en dan de volgende bewegingen maken. 

Als eerste plaats je de duimen stevig tegen de lende-wervels aan. Onderop de rug. Strek de rug, en buig iets achterover. Blijf naar voren kijken. Dan weer rechtop gaan staan. Drie keer herhalen.




Vervolgens span de buikspieren weer iets aan, en buig rustig voorover, alsof je over een hele grote strandbal heenreikt. Dus een grote hoofdletter C van de rug maken. Je hoeft echt niet de grond aan te raken, maar wel de wervels goed uit elkaar strekken. Armen losjes laten hangen. Schouders ontspannen houden.



Als je overeind komt, eerst de onderrug rechten, hoofd blijft omlaag. Dan de middenrug, en dan de bovenrug, nek en hoofd rechtop. Ook drie keer. Op en afrollen, hou het soepel. Niet forceren. Buik iets aanspannen om de rug te steunen.

Leuk? Of vind je het niks?

Nou komt een makkelijke!


twisten!

Rechtop staan, armen wijd spreiden. Maak je zo lang mogelijk, alsof iemand aan een touwtje aan je kruin trekt. Hou nu je heupen stil, en vanuit de taille draai je naar de ene kant. Eerst de onderste wervels, dan de middenrug, bovenrug, en kijk over je schouder naar achteren. Dus ook de nek mee draaien als dat kan.

Dan de andere kant op. Rustig uitademen als je draait. Drie keer beide kanten op.

Nog EENTJE?

Kom weer goed rechtop staan. Benen iets uit elkaar. Strek beide armen omhoog, en pak met de rechterhand de linkerpols vast. Buig nu vanuit de taille naar rechts. Heupen stil houden. Het is echt niet belangrijk hoe ver je naar rechts buigt, want het gaat vooral om het verlengen van de rug.



Probeer wel iets aan de linkerarm te trekken, zodat je longen goed openen, en je rug lang wordt. Dus het is meer OMHOOG dan OPZIJ. En je ademt IN bij het buigen, en UIT als je rechtop komt.

Dan andere kant op. Beide kanten drie keer.

Okee ..  hoe voelt je rug nou?

Als je dit elke dag na het werken op je moestuin doet, gaat je rug gegarandeerd tien jaar langer mee!! :D:D

1 reacties:

Marjan zei

Wat een fijne tips! Morgen meteen in de praktijk brengen!