Brandnetel bitterballetjes

on woensdag 26 februari 2014



Emmertje jonge brandneteltopjes (andere wilde kruiden kunnen ook) plukken. En verder nog dit ......


..... verkruimelde beschuiten (of paneermeel), boter, bloem, 3 eieren, half litertje rundvleesbouillon (ik maakte dat van blokjes) en knoflook. Was en versnipper de brandnetelblaadjes. Verhit 50 gram boter en zeef hier 50 gram bloem boven ...


.... blijven roeren totdat het mengsel droog is en loslaat van de bodem. Nu voorzichtig de runderbouillon erbij gieten. Goed roeren. Het wordt een dikke ragout.








Tot slot de brandnetel erbij, en eventueel een geperst knoflookteentje. Dit mengsel niet te lang laten koken, de brandnetel moet geen snot worden maar goed stevig blijven! Dus zet de pan meteen van het vuur in een bak koud water, zodat het snel afkoelt. 

Je zet nu een bord met 3 gekluste eieren klaar, en een bord met fijngewreven beschuit of paneermeel. Ook een klein bakje bloem voor je handen.


Je zult zien, dat de afgekoelde ragout heel stevig is geworden. Vingers even door de bloem halen, en je kunt zo een balletje ragout pakken. 



Dit balletje haal je eerst door het kruim, dan goed door het ei rollen, en weer door het kruim. Zorg dat het balletje heel goed met kruim bedekt is. Balletjes op een bord leggen en even in de koelkast. Of, nog beter, een nachtje in de vriezer! Als je zolang kunt wachten!

Nou hebben wij geen frituurpan. Dus ik heb een flinke laag olie verhit in een gietijzeren pan, en daar de balletjes in gefrituurd. Ging best! Halverwege even keren. Net als bij oliebollen.




En ............ lekker!!!! Maar dat is logisch, want alles wat je frituurt is lekker! Zelfs
brandnetels!

Biertje erbij! Proost!




Loop ook nog even mee naar de tuin?

Vandaag weer veel zaaiwerk! De eerste venkel en bietjes voorgezaaid. 






De rode bieten waren van het ras Egyptische Platronde. Dat zijn vroege bieten, die nu al gezaaid kunnen worden. Ik heb op het bed van de aardappels ook nog een half rijtje bietjes in de volle grond gezaaid. En meiraapjes. De aardappels vinden dat wel goed. Dat zijn zulke makkelijke jongens!

Als Koning Winter wegblijft, hebben we in juni al bietjes!

Een lastig werkje was het verspenen van de slaplantjes. Die zijn nog zo klein. Een heel gepruts om ze in een groter potje te krijgen. Maar ik wilde het toch proberen. Ze hadden al 4 blaadjes, dus dan mag het!




En de tweede rij palen voor de peulen is ook geplaatst. Nét zulke scheve palen als de eerste rij. Maar ja, t is afvalhout, dus dan mag je niet zeuren!




0 reacties: