Hout-as NOOOOOIT weggooien!!

on maandag 27 januari 2014


onze as emmer

As ..... daar denk je nooit zo over na.

Het is ooit hout geweest, ooit een boom geweest..



Het hout, de stam van een boom, is hard. Stevig. Moeilijk om door te zagen. Dat komt, omdat die stam tjokvol zit met mineralen. Mineralen, die de boom z'n hele leven bij elkaar heeft gespaard. Die door de boomwortels in de loop van vele jaren uit de bodem zijn opgenomen....

De binnenkant van de stam van een levende boom is.. morsdood. Daar zit geen leven meer in, dat is bijna puur mineraal. Het leven van de boomstam zit in de bast, de buitenkant. Hierdoor wordt water en voeding omhooggehaald, om al dat blad, en die jonge twijgjes, te voeden.




Als de boom is geveld.... de stam in stukken is gezaagd, de blokken gekloofd, dan gaat het de kachel in. Om onze huizen te verwarmen. Heel gezellig in de winter. Glaasje wijn erbij..




Dat hout, dus al die mineralen, dat verbrandt. Hup, weg, in rook op! Nou.... niet helemaal.... want behalve rook, en warmte, blijft er NOG iets over.....  AS!!!

Hout-as is een zéér waardevolle mestsoort voor onze bodem. Waarom? Omdat... als het hout verbrandt, dan verdampt het water, en verkoolt veel organisch materiaal, maar die waardevolle mineralen die de boom allemaal uit de bodem gehaald heeft die blijven voor een deel bewaard !! In de as!

As is mineraal in een bijna pure vorm! 

Dus.... dat moet terug de bodem in. Waar het vandaan kwam. Strooi het uit in het bos. Gooi het op je tuin. Strooi het op de composthoop. Maar, Gooi Het Nooit Weg





Bij ons gaat het in een emmertje. De hele winter. 

En dan, een paar keer per jaar, maar in elk geval in het voorjaar, gaat het mee naar de tuin. In de as zit bijvoorbeeld veel kalium. En dat is nou net een mineraal, wat heel belangrijk is voor wortel en knol gewassen. Omdat kalium zorgt voor stevigheid van de cellen. En ook belangrijk is voor watertransport in de plant. Dus..... een beetje hout-as op de wortel bedden strooien, en op de aardappelbedden




Niet teveel! Dat is ook weer niet goed. Ongeveer 1 kilo per tien vierkante meter. Of kijk even op internet.

Gratis mest, en heel goed voor moedertje aarde!


ondertussen... 

... de doperwten en de peulen.. hoe gaat het met ze? Na één etmaal in het water, zie je de kiempjes al verschijnen... kijk





Dus die gaan we deze week voorzaaien!

Verder vandaag nog een paar klusjes op de tuin. Vooral veel mest halen. Dat hebben we nodig op de bedden. En van een paar autobanden een extra bak maken. Om wat wortel op te zaaien, of raapsteel, of radijs.. we zien wel. Eerst maar even wachten tot die vorst geweest is komende dagen!





Door de tuinaarde meng ik een emmer water, waarin een schep schapenmest is opgelost. Ja je moet wat uitproberen af en toe..



Ziet er niet uit. Zo'n bak. De fleur en kleur moet je er nog een beetje bij denken! ;)


2 reacties:

Ronald Blonk zei

Maar hoe zit het dan met adviezen dat je as nooit op compost of tuin moet gooien i.v.m. gezondheid.
http://www.gezonduiteigengrond.be/gezond-tuinieren/stook-geen-vuurtje-in-de-tuin

Weet jij dat?

Clarien zei

Ronald ik geloof dat het hier gaat om vervuild as. In het artikel gaat het over as van verbrand gft afval, piepschuim en plastic e.d.

As van goed verbrand, goeie kwaliteit en droog hout, is gewoon een natuurproduct en een goeie toevoeging aan compost en bodem. Je moet het uiteraard wel goed verspreiden, geen dikke lagen. Dan geef je weer teveel kalium.