Compost keren

on vrijdag 3 januari 2014

Wel es een composthoop gekeerd? Leuk werkje hoor!

Het BARST van het leven binnenin zo'n hoop. Vooral in de zomer. Als je dan een hoop keert, ziet het rood van de wormen. In de winter is dat wat minder, maar nog steeds... heel veel beestjes. En schimmels, en bacteriën. Allemaal heel belangrijk om de aarde vruchtbaar te maken. Planten hebben dat bodemleven nodig, om voedsel uit de grond op te kunnen nemen.




Die schimmels en beestjes hebben wel zuurstof nodig om hun werk te doen. Daarom is het slim om de hoop af en toe te keren. De 'verbranding' van de compost krijgt dan een nieuwe impuls.

Ik ga dat vandaag doen. De hoop keren. En de rijpe compost gaat mee naar de nieuwe tuin. Die kan wel wat voeding gebruiken!

winterse tuin

In de achtertuin bij ons huis zijn twee composthopen. Dit is degene die we op het moment gebruiken:


Dit is onverteerde compost. Dat mag nog een tijdje blijven liggen.

De andere hoop, onder een struik, is al een maand of twee geleden afgesloten. En die wordt vandaag gekeerd.


Het lijkt niet zoveel... maar toch komen er negen kruiwagens compost vanaf!

Als ik een composthoop keer gaat dat als volgt. Van boven naar beneden de compost afgraven, en dat komt dan in bulten op het pad. In volgorde van afgraven. De bovenste laag is nog bijna onverteerd


..... maar hoe verder omlaag, hoe meer verteerd de compost is. Hier liggen de eerste vijf bulten..



Is het te zien? Meest links is bovenste laag. Hoe meer naar rechts, hoe zwarter en aarde-achtiger de compost is.

Vervolgens, het onderste deel van de compost, wat bijna helemaal verteerd is, breng ik naar de grote tuin. Dit waren uiteindelijk vier kruiwagens.

de eerste..... er volgen nog drie....
Als die compost over de bedden verdeeld is, is het maar een heeeeeeel dun laagje. Vier kruiwagens is niks natuurlijk. Nou ja, bijna niks. Een tussendoortje voor de tuin zeg maar.....




Maar waar het mij vooral om gaat, is dat ik, MET de compost, ook het bodemleven uit onze oudere, kleine tuin, naar de nieuwe tuin breng. Ik hoop dat de wormen en bacteriën zich nu hier gaan vermeerderen.

Ook gaat er een deel van de verteerde compost op de composthopen hier. Ook als 'starter' zeg maar, om het verteren te versnellen. Zo kan het bodemleven uit onze achtertuin, als een soort startmotortje, deze grote tuin op gang helpen.....

En dan, weer thuis, gaan de bulten op het pad weer terug op de hoop. De onverteerde compost komt nu onderop. En de meest rijpe bovenop. Mijn ervaring is, dat als ik een hoop keer, dat het heel snel verder verteert. Ik denk dat ik de rest van deze hoop over een maand ook kan gebruiken op de grote tuin.

Geen foto's meer gemaakt, want het werd te donker. Wel onderweg, van een beetje kleur dat ik tegenkwam.....


't Is niet veel.... maar alle kleur in de natuur is welkom in januari! 

1 reacties:

Elisa zei

Compost, het is belangrijk dat er leven in de grond zit. Zo jammer dat de gewone boeren dit vergeten :(